fbpx
Telefoonnummer

+ 31 6 34651143

Email

info@gezondevisie.nl

Openingstijden

Ma-vr: 09.00-17.00

De afgelopen 30 jaar is het aantal mensen met obesitas bijna verdriedubbeld. Ongeveer 44% van de volwassen wereldbevolking is te zwaar, dat zijn ongeveer 2 miljard mensen. Schrikbarend niet?

Wat zijn nu de gevolgen hiervan?

Deze mensen zijn vaker ziek, denk aan bv: diabetes, hart- en vaatziekten, aderverkalking, kanker, gewrichtsproblemen, vruchtbaarheidsproblemen, kortere levensverwachting, verminderd immuunsysteem.

Daarbij hebben zij een grotere kans op arbeidsongeschiktheid en vaker psychische problemen. Een steeds groter deel van de totale ziektelasten in Nederland wordt veroorzaakt door overgewicht en de gevolgen daarvan, wat resulteert in hoge kosten en wel vele miljarden per jaar.

Het probleem is helaas verergerd tijdens de coronapandemie en zorgt jaarlijks voor meer dan 1 miljoen sterfgevallen. Finland heeft bv een suikertax ingevoerd op gezoete frisdranken en snoep en dit lijkt te werken.

Gewichtstoename en -afname heeft meer te maken dan met alleen calorieën en wilskracht, ook hormonen en voedingsstoffen spelen een belangrijke rol. Te denken aan: Leptine, Ghreline, Insuline, Stress, Cortisol, MSG.

LEPTINE is een hormoon geproduceerd door je vetweefsel en het vertelt je lichaam wanneer je moet stoppen met eten. LEPTINE reguleert de eetlust en het metabolisme, vertelt de hersenen dat je vol zit en waarschuwt de hersenen wanneer je overtollig vet opslaat.

Wat kun je hieraan doen?

Het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen, oplosbare vezels eten, bewegen, voldoende slapen, tryglyceriden verminderen en eiwitten eten. (Triglyceriden zijn een type vet, of lipiden, die worden gebruikt als bron en opslagplaats van energie in het lichaam. Ze worden aangemaakt door de lever, maar komen ook binnen via bepaalde voedingsmiddelen)

GHRELINE is een hormoon geproduceerd door de maag en het vertelt je lichaam dat je honger hebt.

GHRELINE stuurt een hongergevoel naar de hersenen, informeert het centraal zenuwstelsel over de voedingstoestand, reguleert de calorie-inname en het vetgehalte van het lichaam, speelt een rol bij de regulatie van het lichaamsgewicht op de lange termijn en voorkomt katabolie.

De IDEALE situatie binnen een goede hormoonbalans is:

 • een laag GHRELINE niveau
 • een hoog LEPTINE niveau

Deze twee werken samen door te zeggen: “Ik heb geen honger meer” (ghreline) en “Stop met eten” (leptine).

INSULINE

INSULINE is het hormoon dat onze bloedsuikerspiegel reguleert. Het speelt een belangrijke rol in ons lichaam, het zorgt voor het leveren van bloedsuiker aan cellen voor directe energie, zorgt voor de opslag van bloedsuiker in je spieren (glycogeen) en zorgt voor het verbranden van suikers als energie.

STRESS EN STOFWISSELING

CORTISOL is vaak gekoppeld aan gewichtsschommelingen. Zowel overmaat als tekort aan cortisol kunnen:

 • de bloedsuikerspiegel beïnvloeden
 • de schildklierfunctie beïnvloeden
 • gewichtsfluctuaties veroorzaken
 • symptomen van een slechte stofwisseling veroorzaken zoals vermoeidheid, depressiviteit, verkoudheid, een verminderd geheugen en slechte concentratie.

MSG (E621)

Mensen die veel voedingsmiddelen met mononatriumglutamaat (MSG), beter bekend als E621, consumeren, hebben meer kans op obesitas, ongeacht het aantal calorieën dat zij eten.

 • MSG beschadigt het hypothalamusgebied van de hersenen
 • MSG verstoort het hormoon leptine, dat eetlust en metabolisme reguleert
 • Zwangere vrouwen moeten extra voorzichtig zijn: de placenta concentreert MSG

Welke stoffen verstoren nog meer ons metabolisme?

PESTICIDE CHLOORPYRIFOS is verboden in Canada maar importeert nog steeds groenten en fruit die hiermee zijn besproeid. Pesticiden hoeven ons energieverbruik met slechts 40 calorieën per dag te vertragen om een jaarlijkse gewichtstoename van 2,25 kg te veroorzaken, wat kan leiden tot obesitas.

SCHOONMAAK- en ONTSMETTINGSMIDDELEN kunnen een oorzaak van obesitasepidemie bij zuigelingen en peuters. Deze producten veranderen het microbioom van kinderen, dat helpt bij gewichtsregulatie (recent onderzoek). Gebruik zoveel mogelijk milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Deze bleken veilig en niet verstorend op het microbioom.

ZOETSTOFFEN vermijden. Het is bekend dat ze de insuline-/ of glucose spiegel verhogen.

 • aspartaam
 • maltitol
 • sucralose
 • xylitol
 • acesulfaam-K

WAT KUN JE HET BESTE DOEN?

Geen calorieën tellen, maar let op etiketten. Kies voor ingrediënten waarvan minstens 20% van de koolhydraten uit vezels bestaan.

Eet in de volgende volgorde:

 1. vezels
 2. eiwitten
 3. vetten
 4. koolhydraten

EEN AVOCADO PER DAG VERMINDERT BUIKVET

GEBRUIK ZOUT OM GROENTEN MEER SMAAK TE GEVEN

Wil je meer orthomoleculair advies bij overgewicht of andere klachten? Maak dan een afspraak via info@gezondevisie.nl